Eltændere til Scotte, Woody, RTB pillefyr og Blackstar+

Der er to slags eltænder

Den keramiske eltænder, som er lavet af keramik, den kan bruges i alle fyr af alle aldre, dog skal man huske et rør til keramisk eltænder hvis ens fyr har 2 almindelige eltænder monterede fra fabrikken.
Den keramiske eltænder starter hurtigere op, så den bruger ikke strøm i lige så lang tid.
Hvis fyret fra fabrikken har monteret en keramisk eltænder kan man ikke lave den om til en almindelig eltænder. Den keramiske eltænder fås også i hvid og i grå.
Den almindelige eltænder ligner et bøjede søm. I nogen fyr er der fra fabrikken 2 eltænder monteret. Fyret kan godt fungere med kun en, men så skal man huske at indstille effekten, blæseren og tændetid.
Fabrikken har monteret to for at forlænge levetiden på eltænderene. Dette opnås ved at de kan sænke effekten på eltænderene og tiden de tænder op.

Montering

Eltænderen er nemme at skifte, man skal bare følge ledningerne op til printet. På printet sidder der 2 rækker samledåser, du løsner skruerne i de 2 som ledningerne føre op til, trækker ledningerne ud, sætter de nye ledninger i og strammer skruerne igen. Nu kan du lægge den eller de nye eltændere på plads inde i brænderen.
Du skal dog være opmærksom på et den skal ind og ligge på en slags hylde som sidder indeni pillebrænderen. Udenpå pillebrænderen er der et hul. Hullet bliver dækket af en gummi prop, det er vigtigt at den slutter tæt da der ellers er mulighed for falsk luft.
På de almindelige eltændere er der en rød og en hvid ledning, det er for at lette monteringen af 2 eltænder. Det er lavet for at forhindre at man få sat begge ledninger fra en eltænder i den samme elektriker samlemuffe. Så montere du 2 eltænder skal begge de røde i den ene samlemuffe og begge de hvide i den anden samlemuffe. Det er ligegyldigt hvilken farve ledning du putter i hvilken samlemuffe.

eltaender

Indsætning

Man skal, med begge typer eltændere, dog være opmærksom på at eltænderen ligger korrekt inde i brænderen, da den ellers har svært ved at få tændt pillerne op, og derved lave varme.
Hvis man kikker ind igennem hullet kan man se en V formet hylde. Det er på den hylde eltænderen skal lægges.
Den keramiske eltænder skal man lægge ind på hylden og skubbe helt op mod forkanten, der efter trækker man den lige en mm tilbage så den ikke røre metallet. Dette gør man for at undgå at få et brændpunkt, da den keramiske eltænder ellers vil knække pga. for høj temperatur.

Udskiftning

Hvis man er så uheldig at ens eltænder går i stykker i en weekend eller ferie kan man tænde fyret op med en sprit tabelet eller lignende. Kør træpiller frem så der ligger ca. en håndfuld i hærden, antænd din sprit tabelet og læg den ned på træpillerne, lad den ligge et par minutter inden du starter fyret op helt normalt.
Hvis du er for hurtig til at starte fyret op blæses sprit tabeletten bare ud.
Lad vær med at bruge tændvæske da det kan løbe ned under pillerne og løbe tilbage til blæseren og brænde den af når du antænder tændvæsken.

• Diameter: 8 mm
• Længde: 10 cm
• Kabel: 30 cm
• Ydelse: 275 watt
• Belastning: 27 w/cm 2

Skriv et svar